Apteekista.

Stressi ja ummetus

Huolet voivat vaikuttaa vatsan toimintaan, suolisto voi reagoida herkästi stressiin

Työ- ja opiskelukiireitä, rahahuolia, ihmissuhdekiemuroita... ja vatsakin vaivaa.

Vatsa ja suolisto reagoivat stressiin eri tavoin eri ihmisillä: usein stressiin yhdistetään löysä vatsa, mutta osalle stressi aiheuttaa ummetusta. Keskushermosto ja suolisto ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, ja stressin seurauksena vapautuvat hormonit vaikuttavat myös suoliston toimintaan esimerkiksi muuttamalla suoliston liikettä.1

Stressaavissa elämäntilanteissa terveelliset elämäntavat jäävät helposti taka-alalle. Jos liikunnasta ja yöunesta tingitään, ateriarytmi heittelee ja ruokavalio on yksipuolinen, vatsa reagoi helposti ummetuksella. Pitkät päivät tietokoneella ja palavereissa, vauhdissa syödyt välipalat sekä hektiset aikataulut aiheuttavat myös ilmavaivoja ja turvotusta. Työ- ja opiskelukiireissä kova vatsa ja tukala olo saattavat entisestään kasvattaa stressiä.

Näin ehkäiset stressistä aiheutuvaa ummetusta:

  • Poistu stressaavista tilanteista.
  • Vältä stressiä mahdollisuuksien mukaan.
  • Tuo elämääsi rutiineja ja säännöllisyyttä.
  • Kokeile rentoutus- ja meditaatioharjoituksia tai etsi muu tapa rauhoittua.

Stressiperäisessä ummetuksessakin ensisijaisesti huomiota tulisi kiinnittää elämäntapoihin ja monipuoliseen ruokavalioon, mutta kiusallinen ummetus on hoidettavissa myös itsehoitovalmisteilla.

  • Tilapäiseen ummetukseen ennakoitavan helpotuksen tuo esimerkiksi nopeasti toimiva ja joustavasti annosteltava LAXOBERON®-valmiste: ota kapselit tai tipat illalla, vatsa toimii aamulla.
  • Hellävarainen kovan vatsan pehmentäjä, LAXOSOFT®-liuos vaikuttaa 1–3 vuorokaudessa.
  • Ilmavaivoihin ja turvotukseen auttavat esimerkiksi pieniin, käteviin annospusseihin pakatut LAXOGAS®-rakeet, jotka liukenevat suussa ilman vettä.

1 Konturek PC, Brzozowski T, and Konturek SJ. (2011) Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment options. J Physiol Pharmacol. 62(6):591-9.

Tarvitsetko nopeaa apua
ummetukseen?

Lue lisää

Onko ongelmasi
ilmavaivat ja turvotus?

Lue lisää

Kaipaatko hellävaraista apua
kovaan vatsaan?

Lue lisää