Apteekista.

Stressaatko sinäkin vatsalla? Tunnista syyt ja hoida kiusallinen ummetus

Stressiin yhdistetään useimmiten löysä vatsa, mutta osalle stressi aiheuttaa ummetusta. Lue vinkit, miten tunnistat ja hoidat stressiperäisen ummetuksen.

Ruoansulatus on monimutkainen, elintärkeä prosessi, joka pitää meidät terveinä ja toimintakykyisinä. Jotta elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet, ruoansulatus toimii yötä päivää. Prosessin jokaisessa vaiheessa ravintoaineista erottuu kuona-aineita, jotka lopulta poistuvat elimistöstä ulostamisen yhteydessä.

Työ- ja opiskelukiireet, rahahuolet, terveys- ja ihmissuhdeongelmat sekä muut stressaavat elämäntilanteet heijastavat helposti vatsan toimintaan. Keskushermosto ja suolisto ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, ja stressin seurauksena vapautuvat hormonit vaikuttavat myös suoliston toimintaan esimerkiksi muuttamalla suoliston liikettä.

Tunnista syyt, hoida ja ennaltaehkäise

Stressin keskellä terveelliset elämäntavat jäävät helposti taka-alalle. Työ- ja opiskelukiireissä ummetus hankaline oireineen saattaa entisestään kasvattaa stressiä. Oravanpyörä on valmis.

Jos vatsa toimii harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, ulostaminen on vaikeaa kovan ulosteen vuoksi ja/tai tuntuu siltä, että suoli ei tyhjene kunnolla, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

  • Onko ruokavalioni yksipuolinen? Saanko riittävästi kuituja?
  • Heittelehtiikö ateriarytmi? Hotkinko kiireessä pelkkiä välipaloja?
  • Istunko päivät pitkät tietokoneella tai auton ratissa, palavereissa tai luennoilla?
  • Jääkö säännöllinen liikunta kiireiden takia liian vähälle?
  • Tinginkö yöunesta?

Kun huomenna on tärkeä päivä

Joka viides suomalainen kärsii ummetuksesta vähintään kerran kuussa – naiset useammin kuin miehet. Tutkimuksen mukaan ummetus hankaloittaa suomalaisten elämää monellakin tavalla. Epämiellyttävä olo, turvotus, ilmavaivat ja vatsakivut vaikeuttavat työntekoa ja/tai opiskelua. Kova vatsa johtaa sekä varovaisuuteen syömisen ja juomisen suhteen että sosiaalisten tilaisuuksien välttämiseen, mikä on haastava yhdistelmä niin työikäisten kuin opiskelijoidenkin arjessa.

Stressiperäisessä ummetuksessa ensisijaisesti huomiota tulisi kiinnittää ruokavalioon ja liikuntaan – stressin välttämisen rinnalla. Ummetuksen hoito elämäntapamuutoksin ei kuitenkaan vaikuta vatsan toimintaan välittömästi: terveellisten elämäntapojen täytyy olla pysyviä ja onnistumiseen tarvitaan pitkäjänteisyyttä.

Työ- ja opiskelukiireissä tilapäistä ummetusta voi hoitaa apteekin itsehoitotuotteilla ja valmisteilla.

Lähteet:
 
Konturek PC, Brzozowski T, and Konturek SJ. (2011) Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment options. J Physiol Pharmacol. 62(6):591-9.
 
YouGov Finland, verkkopohjainen ummetustutkimus, 4/2018, N=2011. YouGov on toteuttanut ummetustutkimuksen Sanofi Oy:n toimeksiannosta.

Sanofi