Apteekista.

Toimiiko vatsa hitaammin kuin nuorempana?
Älä anna ummetuksen hidastaa tahtiasi

Iän myötä ummetus yleistyy. Esimerkiksi vähäinen liikkuminen, tietyt lääkitykset ja yksipuolinen ruokavalio vaikuttavat vatsan toimintaan. Lue, miten hoidat ja ennaltaehkäiset kiusallisen ummetuksen.

Joka viides suomalainen kärsii kovasta vatsasta kerran kuussa tai useammin – naiset useammin kuin miehet. Tutkimuksenkin mukaan ummetus hankaloittaa elämää ja johtaa helposti varovaisuuteen syömisen sekä juomisen suhteen. Kova vatsa saa myös välttämään sosiaalisia tilaisuuksia ja luopumaan harrastuksista. Tästä huolimatta kaksi kolmesta jättää ummetuksen hoitamatta – tiedon puutteesta ja epävarmuudesta johtuen.

Koska kävit viimeksi vessassa?

Epämiellyttävä, tukala olo. Turvotusta, vatsakipuja. Koska kävit viimeksi vessassa?

Ummetus määritellään yleensä tilanteeksi, jossa suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, ulostaminen on vaikeaa kovan ulosteen vuoksi ja/tai tuntuu siltä, että suoli ei tyhjene kunnolla. Ulostamisrytmi on kuitenkin hyvin yksilöllinen. Kun yhden vatsa toimii kellon tarkkuudella, toisella vatsa jumittaa aika ajoin. Jos on tottunut säännöllisesti, joka aamu toimivaan vatsaan, jo yksi päivä ilman ulostamista voi tuntua pahalta ummetukselta.

Kova vatsa on useimmiten monen tekijän summa. Ummetusta aiheuttavat esimerkiksi:

  1. Psykologiset syyt; mm. masennus, stressi, matkustaminen
  2. Fyysiset tekijät ja elämäntavat; mm. ikääntyminen, kuidun puute, vähäinen liikunta, pitkittynyt vuodelepo
  3. Lääkkeet; mm. jotkin kipu-, verenpaine- ja masennuslääkkeet
  4. Sairaudet ja toiminnalliset syyt; mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, keliakia.

Ota puheeksi, hoida ja ennaltaehkäise

Kovan vatsan vaivoista ei kannata kärsiä, sillä ummetus on yksilöllisesti hoidettavissa ja omatoimisesti ennaltaehkäistävissä. Jos monipuolinen, kuitupitoinen ruokavalio, riittävä määrä nesteitä ja liikunnan lisääminen eivät tuota toivottua tulosta, voit hoitaa tilapäistä ummetusta apteekin itsehoitovalmisteilla.

Älä murehdi kovasta vatsasta yksin: ota ummetus puheeksi lähiomaisen, terveydenhuollon tai apteekin ammattilaisten kanssa. Jos ummetuksen lisäksi on muita oireita (esim. jatkuvaa väsymystä tai vatsakipua) tai jos suoli on toiminut pitkään normaalisti ja tilanne muuttuu nopeasti ummetukseksi, käänny viivyttelemättä lääkärin puoleen.

Lähde: YouGov Finland, verkkopohjainen ummetustutkimus, 4/2018, N=2011. YouGov on toteuttanut ummetustutkimuksen Sanofi Oy:n toimeksiannosta.

Sanofi