Apteekista.

Ikääntyminen ja ummetus

Vatsa toimii laiskemmin kuin nuorempana? Ummetus ja kova vatsa vaivaavat?

Ikääntyminen ei ole syy ummetukselle, mutta ikääntyneillä ummetus on erittäin yleistä. Liikkumattomuus, aktiivisuuden väheneminen, lääkkeet, vähäinen syöminen ja juominen vaikuttavat vatsan toimintaan. Joskus myös hammasproteeseista tai huonokuntoisista hampaista aiheutuva pureskelun vaikeutuminen voi olla syynä ummetukseen.

ummetuksesta kärsii moni suomalainen iästä riippumatta

Ummetus on varsin yleinen vaiva seniori-ikäisillä ja yli 65-vuotiailla krooninen ummetus yleistyy. Terveelliset elämäntavat, kuten riittävä liikunta, runsas veden juonti ja kuitupitoisten ruokien nauttiminen auttavat pitämään huolta vatsan toiminnasta. Jos siitä huolimatta kärsit kovan vatsan vaivoista, voit kokeilla apteekissa myytäviä itsehoitovalmisteita. On hyvä muistaa, että vatsan toiminta on yksilöllistä ja vaivoja on erilaisia, siksi niiden hoitoonkin on olemassa erilaisia tuotteita!

Ikäihmisten ummetus saattaa johtua esimerkiksi myös:

  • hormonitoiminnan muutoksista, jotka hidastavat suoliston toimintaa.
  • joistain sairauksista, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta, diabeteksesta, masennuksesta tai keliakiasta.
  • lääkityksestä, kuten voimakkaista kipulääkkeistä, sydänlääke verapamiilista, Parkinsonin taudin tai psyyken lääkkeistä, rautavalmisteista tai nesteenpoistolääkkeistä.

Milloin lääkäriin?

  • jos ummetus häiritsee jokapäiväistä elämää, vaikka olet hoitanut sitä.
  • jos ummetuksen lisäksi on muita oireita, esim. jatkuvaa väsymystä tai vatsakipua.
  • jos suoli on toiminut normaalisti pitkään, mutta toiminta muuttuu nopeasti ummetukseksi.

Jos ruokavaliomuutokset ja liikunnan lisääminen eivät onnistu tai tuota tulosta, ummetusta voi hoitaa esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitovalmisteilla.

Tutustu Sanofin itsehoitovalmisteisiin ummetuksen hoitoon »