Apteekista.

Joka viides kärsii kovasta vatsasta kerran kuussa tai useammin1 – lue vinkit ummetuksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn

Kova vatsa on yleinen ja kiusallinen vaiva, jonka kaksi kolmesta jättää hoitamatta. Lue vinkit, miten tunnistat, hoidat ja ennaltaehkäiset ummetuksen.

Koska viimeksi kävit vessassa? Ulostamisrytmi ja ummetuksen kokeminen ovat hyvin yksilöllistä. Kun yhden vatsa toimii kellon tarkkuudella, toisella vatsa jumittaa aika ajoin. Säännöllisesti ulostamaan tottuneelle jo päivä ilman ulostamista saattaa tuntua pahalta ummetukselta.

Ummetus määritellään yleensä tilanteeksi, jossa

  • suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa
  • ulostaessaan joutuu ponnistamaan normaalia enemmän
  • ulostaminen on vaikeaa kovan ulosteen vuoksi ja /tai
  • tuntuu siltä, että suoli ei tyhjene kunnolla.

Näin tunnistat oireet ja syyt

Epämiellyttävä, tukala olo. Turvotusta, vatsakipuja. Tuntuuko tutulta?

Elämänlaatuun merkittävästi vaikuttavaa ummetusta on helpompi ymmärtää, kun miettii yötä päivää toimivaa ruuansulatusta. Terveyden ja toimintakyvyn kannalta tärkeiden ravintoaineiden lisäksi jokaisessa prosessin vaiheessa syntyy kuona-aineita, jotka poistuvat lopulta elimistöstä ulostamisen yhteydessä.

Kova vatsa on useimmiten monen ruoansulatusjärjestelmään vaikuttavan tekijä summa. Ummetusta aiheuttavat esimerkiksi:

  1. Psykologiset syyt; mm. stressi, masennus, matkustaminen
  2. Fyysiset tekijät ja elämäntavat; mm. raskaus, ikääntyminen, muutokset ruokavaliossa, vähäinen liikunta
  3. Lääkkeet; mm. jotkin kipu-, verenpaine- ja masennuslääkkeet, rautavalmisteet
  4. Sairaudet ja toiminnalliset syyt; mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, ärtyvän suolen oireyhtymä.

Ennakoitava, yksilöllinen apu – ja vatsa toimii aamulla

Tutkimuksen mukaan ummetus hankaloittaa suomalaisten elämää, vaikeuttaa työntekoa ja/tai opiskelua sekä johtaa helposti varovaisuuteen syömisen ja juomisen suhteen. Kova vatsa saa myös välttämään sosiaalisia tilaisuuksia, jättämään harrastuksia väliin ja pidättäytymään intiimistä kanssakäymisestä.

Tästä huolimatta kaksi kolmesta jättää ummetuksen hoitamatta, tiedon puutteesta ja epävarmuudesta johtuen. Ei tunneta ummetusvalmisteita eikä tiedetä, miten ja milloin ne vaikuttavat. Pelätään, että itsehoitovalmisteet vaurioittavat suolen toimintaa. Ummetus koetaan niin henkilökohtaiseksi asiaksi, että siitä ei haluta puhua edes terveydenhuollon ammattilaisille.

Ummetusta voi kuitenkin sekä hoitaa että ennaltaehkäistä omatoimisesti. Ensisijainen hoito ummetukseen on terveelliset elämäntavat: monipuolinen ja kuitupitoinen ruokavalio, riittävä määrä nesteitä, säännöllinen liikunta sekä säännöllinen ulostamisrytmi.

Pitkäjänteisyyttä vaativat elämäntapamuutokset eivät vaikuta heti vatsan toimintaan. Voit hoitaa tilapäistä ummetusta apteekin itsehoitolääkkeillä ja valmisteilla.

1 YouGov Finland, verkkopohjainen ummetustutkimus, 4/2018, N=2011. YouGov on toteuttanut ummetustutkimuksen Sanofi Oy:n toimeksiannosta.

Sanofi