Apteekista.

Joka kolmas nainen kärsii ummetuksesta matkaillessa
– lue vinkit ja varmista onnistunut loma

Onko ummetus sinullekin tuttua matkaseuraa? Kun arkirutiinit, ateriarytmit ja ruokavaliot muuttuvat, seurauksena on helposti kova vatsa. Lue vinkit, miten hoidat ja ennaltaehkäiset ummetuksen.

Matkavalmisteluihin kuuluu poikkeuksetta käynti apteekissa. Yhtä varmasti matka-apteekkiin pakataan ripulin hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Muutokset ruokavaliossa ja ateriarytmissä saattavat aiheuttaa myös ummetusta, joka vaikuttaa matkakokemukseen yhtä lailla ikävästi kuin ripulikin.

Miksi matkailijan vatsa ei toimi?

Epämiellyttävä, tukala olo. Turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipuja. Koska kävit viimeksi vessassa? Oliko vatsa kovalla?

Eri tavoin oirehtiva ummetus on yleensä useamman ruoansulatusjärjestelmään vaikuttavan tekijän summa. Joskus syyksi riittää jo muutokset arkirutiineissa – esimerkiksi matkasta johtuen. Lomalla ruoansulatusta haastavat monet tekijät kuten esimerkiksi:

  1. Ruokavaliomuutokset, vähäinen juominen
  2. Ateriarytmin muutokset
  3. Vähäinen liikunta
  4. Ilmasto-olosuhteiden muutokset
  5. Aikaero

Nauti matkasta ilman kovan vatsan vaivoja

Nähtävyyksiä, uusia makuelämyksiä, lämpöä, aurinkoa… Odotettu matka lataa akkuja, mutta myös haastaa ruoansulatuksen. Tutkimuksen mukaan joka kolmas nainen kertoo kärsivänsä ummetuksesta matkaillessa. Ummetus hankaloittaa elämää, johtaa helposti varovaisuuteen syömisen ja juomisen suhteen sekä saa välttämään sosiaalisia tilaisuuksia – niin kotioloissa kuin matkallakin. Tästä huolimatta kaksi kolmesta jättää ummetuksen hoitamatta – tiedon puutteesta ja epävarmuudesta johtuen.

Lomamatkalla ei kannata kärsiä kovan vatsan vaivoista, sillä ummetus on omatoimisesti hoidettavissa ja ennaltaehkäistävissä. Pidä ateriarytmistä kiinni, muista kuidut. Juo riittävästi ja liiku päivittäin. Muista säännöllisyys myös wc-käyntien osalta.

Jos ruokavaliomuutokset, nesteiden ja liikunnan lisääminen eivät saa vatsaa toimimaan, voit hoitaa tilapäistä ummetusta apteekin itsehoitovalmisteilla.

Lähde: YouGov Finland, verkkopohjainen ummetustutkimus, 4/2018, N=2011. YouGov on toteuttanut ummetustutkimuksen Sanofi Oy:n toimeksiannosta.

Sanofi